diumenge, 17 de novembre del 2019

RAMON LLULL

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Phantasticus-El-cant-de-Ramon/video/321149/

Phantasticus. El cant de Ramon", una coproducció de Televisió de Catalunya amb La Perifèrica Produccions, Oberón Cinematogràfica, l'Institut Ramon Llull i IB3 (Televisió de les Illes Balears) dirigida per Cesc Mulet, a propòsit del filòsof medieval i figura cabdal de la cultura catalana, el mallorquí Ramon Llull. Aquest documental ens descobreix la figura de l'home que va voler escriure el millor llibre del món per combatre i convèncer dels seus errors els infidels. Va dedicar la seva vida a elaborar un mètode, a elucubrar un Art basat en el raonament.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/jo-ramon-llull/jo-ramon-llull/video/5617793/

"Jo, Ramon Llull" és una docuficció que combina l'apassionant vida de Ramon Llull -amb un tractament de "TV movie"- i el món medieval que li va tocar viure -amb un tractament documental-. Jordi Bosch interpreta un Llull ancià que fa un repàs de la seva vida entre cristians i musulmans per demostrar al Papa les seves raons. Paral·lelament, el periodista Toni Tortajada ens porta pels escenaris reals de l'època de Llull i entrevista els principals experts en el que és considerat el primer català universal i pare de la literatura catalana. D'aquesta manera coneixem la vida i el pensament de Llull i també descobrim la Mediterrània medieval on va viure.



Capítol 1 Ramon Llull, escriptor.

Sèrie d'IB3TV de sis capítols que explora la figura de Ramon Llull, el mallorquí més universal de tots els temps, un geni de l’edat mitjana que destacà com a escriptor, filòsof i teòleg, un viatger incansable que escampà el seu coneixement arreu de la Mediterrània. Seguirem les seves passes per indrets enigmàtics i sublims de Mallorca i viatjarem com ell a Barcelona, París i Roma. Entrevistarem científics i estudiosos del “savi il·luminat” i ens endinsarem en els fets més destacats de la seva vida, llarga i apassionant.



Lluís Marquina ens convida a descobrir Ramon Llull com un dels pares de la cultura digital a la magnífica exposició que presentà l'any 2016 el CCCB: "La màquina de pensar: Ramon Llull i l'Ars combinatoria". Podem parlar dels primers "ordinadors de paper" concebuts per Llull per demostrar la veritat del seu missatge de fe?

LES QUATRE GRANS CRÒNIQUES














«E con la dita ciutat [Múrcia] hac presa, poblà-la tota de catalans, e així mateix Oriola e Elx, e Alacant e Guardamar, Cartagènia e en los altres llocs; sí que siats certs que tots aquells qui en la dita ciutat de Múrcia e en los davant dits llocs són, són vers catalans e parlen de bell catalanesc del món; e són tots bons d’armes e de tots fets.» 



La unió dels regnes del Casal d'Aragó. L'exemple de la mata de jonc
Per a Ramon Muntaner els tres regnes del Casal d'Aragó Aragó, Mallorca i Sicília han de formar una unitat indestriable ja que és aquesta unitat la que els dóna la seva força.
A la mort de Jaume II, Muntaner dóna aquests consells al nou sobirà d'Aragó, Alfons el Benigne:
E pot fer compte que ell és rei d'Aragon e de València, e de Sardenya e de Còrsega, e de Mallorca e de Sicília (...) que de tot és cap e major. E mentre que a ell plàcia que aquells regnes haja e tenga per cosa sua pròpia, e el senyor rei de Mallorca e el senyor rei de Sicília sien d'una volentat e d'una valença, així con ésser deuen, poden fer compte que seran sobirans a tots los reis del món e prínceps, així de crestians con de sarraïns (...) E així la casa de Mallorca e de Sicília, qui porten lo seu senyal e ab aquell han a viure e a morir, reja e mantenga contra tots los hòmens del món. (...)
E si negun me demana: En Muntaner, quin és l'eximpli de la mata del jonc?, jo li respon que la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, e tota volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé qui tiren, no l'arrencaran (...) e si en llevats la corda, de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys (...) E així seria d'aquests tres reis, que si entre ells havia devisions neguna ne discòrdia, ço que Déus no vulla, fèts compte que han de tals veïns que pensarien de consumar la un ab l'altre. Per què és mester que d'aquest cas se guarden: que mentre tots tres sien d'una valença, no temen tot altre poder del món, ans, així con davant vos he dit, seran tots temps sobirans a llurs enemics.

Reja: regeixi.
Consumar la un ab l'altre: acabar amb l'un i amb l'altre.
És mester que: cal que.
Sien d'una valença: estiguin units.
Ans: sinó que.




diumenge, 27 d’octubre del 2019

Més trobadors

Berenguer de Palou. Tant m'abelis. CANÇÓ



Cerverí de Girona. No·l prenatz lo fals marit. VIADEIRA



Giraut de Bornelh. Reis glorios. ALBA



La comtessa de Dia. Tinc un desfici, ai, inclement. CANÇÓ TROBAIRITZ

Guillem de Berguedà - Titot

GUILLEM DE BERGUEDÀ- SIRVENTESOS - TITOT

  

Guillem de Cabestany

Guillem de Cabestany (1188-1212...) (també escrit amb grafia occitanaGuilhem de Cabestanh) fou un trobador especialment famós per la seva vida literària, tot i que no es coneixen gaires detalls contrastables de la seva vida real. La vida, evidentment fictícia, que figura en els Cançoners va ser esmentada, repetida o ampliada per molts autors com PetrarcaBoccaccioStendhal, etc., i encara actualment és matèria literària; per exemple, hi ha un capítol sencer -50 pàgines- a El Unicornio (1965) de Manuel Mujica Laínez, que l'amplia i refà en el context de la novel·la. A continuació la traducció de la vida del trobador que figura en els Cançoners:
Guillem de Cabestany fou un cavaller de la comarca del Rosselló, que limita amb Catalunya i amb el Narbonès. Fou un home molt agradable en la persona, i molt famós en armes, cortesia i servei. I hi havia en la seva comarca una dama que es deia na Seremunda, esposa de Ramon de Castell Rosselló, que era molt noble i ric, dolent, brau, ferotge i orgullós. I Guillem de Cabestany estimava la senyora per amor, i sobre ella cantava i feia les seves cançons. I la dama, que era jove, gentil, alegre i bella, l'estimava més que res al món. I això fou dit a Ramon de Castell Rosselló; i ell, com home irat i gelós, investigà el fet i va saber que era veritat, i va fer guardar l'esposa. I un dia, Ramon de Castell Rosselló va trobar Guillem de Cabestany que passejava amb poca companyia, i el va matar; li va fer treure el cor del cos i li va fer tallar el cap; i va fer portar el cor a casa seva, i també el cap; i va fer rostir el cor tot posant-li pebre, i el va fer donar a menjar a la seva esposa. I quan la dama el va haver menjat, Ramon de Castell Rosselló li digué: "Sabeu què és això que heu menjat?" I ella digué: "No, sinó que era una vianda molt bona i saborosa." I ell li digué que era el cor de Guillem de Cabestany allò que havia menjat; i, perquè ho cregués millor, va fer portar el cap davant d'ella. I quan la dona veié i sentí això, va perdre la vista i l'oïda. I quan tornà en si va dir: "Senyor, m'heu donat tan bona menja que mai més no en menjaré d'altra." I quan ell sentí això, va córrer amb la seva espasa i volgué donar-li al cap; i ella va córrer cap a un balcó i es deixà caure a baix, i així va morir. I pel Rosselló i per tota Catalunya va córrer la nova que Guillem de Cabestany i la dona havien mort tan traïdorament i que Ramon de Castell Rosselló havia donat el cor de Guillem a menjar a la dona. Fou molta la tristor per totes les comarques; i la queixa va arribar al rei d'Aragó, que era senyor d'en Ramon de Castell Rosselló i d'en Guillem de Cabestany. I vingué a Perpinyà, al Rosselló, i va fer que en Ramon de Castell Rosselló es presentés davant d'ell; el va fer agafar i li va prendre tots els seus castells i els va fer destruir, i li va prendre tot allò que tenia, i el va posar a la presó. I després va fer recollir Guillem de Cabestany i la dama, i els va fer portar a Perpinyà i posar en un monument davant la porta de l'església; i va fer dibuixar sobre el monument com havien mort; i va ordenar que per tot el comtat del Rosselló, tots els cavallers i les dames els fessin aniversari tots els anys. I Ramon de Castell Rosselló va morir a la presó del rei.
Que la vida és falsa ho prova el fet que, segons consta en documents de l'època, Saurimonda, vídua de R. de Castell-Rosselló, es tornà a casar el 1210 i que Guillem de Cabestany apareix a la Batalla de Las Navas de Tolosa el 1212. A més, el rei Alfons I, que s'esmenta en les versions més llargues de la vida, era mort un any abans del casament de Saurimonda amb R. de Castell-Rosselló (1197).
D'aquest trobador es conserven set cançons segures, una de les quals figura entre les més belles i repetides de la literatura dels trobadors: Lo dous cossire (La dolça tristesa). Aquesta cançó pot ser trobada junt a la seua traducció al català en l'article de cançons. Altres dues cançons són d'atribució dubtosa.

L'occità - Poesia trobadoresca.

Programa de TV3 Tot un món sobre la llengua d'oc.



Occitània, el país dels que diuen sí, a Vilaweb TV.



Occitania, qu'es aquò ? (Occitanie, qu'est-ce que c'est ?)


Vegeu també els següents videos: El retorn de Joan Petit, reportatge emès per TV3- 30 minuts
http://www.youtube.com/watch?v=P-YILEn62GM
http://www.youtube.com/watch?v=oC0qiBdFZj8
http://www.youtube.com/watch?v=wFF6QZCzGAU
http://www.youtube.com/watch?v=bOUMv3lYsKo


Us deixe un seguit d'enllaços interessants sobre literatura trobadoresca:
http://www.xtec.cat/~malons22/trobadors/trobadors.htm#tcatalans

http://lletra.uoc.edu/ca/tema/els-trobadors

http://ca.wikipedia.org/wiki/Trobador#Hist.C3.B2ria_i_literatura


Consulteu aquesta pàgina sobre els TROBADORS.




diumenge, 13 d’octubre del 2019

Com sona el valencià? El diccionari de l'AVL incorpora la pronúncia dels 93.000 mots que recull

https://www.diarilaveu.com/diccionari-avl-incorpora-la-pronuncia-dels-93000-mots-que-recull


L'Acadèmia Valenciana de la Llengua actualitza la versió en línia del Diccionari Normatiu amb una funcionalitat que permet fer una cerca històrica de l'ús de cada paraula



Els usuaris ja no sols poden consultar al Diccionari Normatiu Valencià (DNV) si 'passar' s'escriu amb una o dues 's', sinó que ara també poden escoltar la pronúncia dels més de 93.000 mots que recull el diccionari en línia de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La institució normativa ha actualitzat la versió del DNV amb una aplicació que permet a l'usuari –a més de conéixer el significat de la paraula o com s'escriu– saber la diferència entre el so de la 'x' dels mots xilòfon i xiulit, per exemple.

Des de l'AVL expliquen que aquesta actualització de la versió en línia del DNV el converteix en el primer diccionari de l'àmbit lingüístic català que incorpora els sons de les paraules. Fonts de l'Acadèmia assenyalen que l'enregistrament del so de cada paraula –un treball que va durar tres mesos– l'han fet especialistes i que incorpora veus masculines i femenines al 50%. Ara com ara, el total de mots dels quals es pot consultar el so és d'uns 115.000. La majoria, uns 93.000, són les paraules que recull el Diccionari Normatiu; la resta, uns 22.000, són paraules que estan al Portal Terminològic de l'AVL.

La nova eina s'ha incorporat al DNV mesos després del cinqué aniversari de seua la publicació. Des que el febrer del 2014 l'Acadèmia el penjara en la seua web, el diccionari ha rebut més de 50 milions de consultes. Actualment, segons fonts de l'Acadèmia, el DNV rep unes 25.000 consultes diàries.

A més de la nova funcionalitat que dota d'oralitat les paraules del diccionari valencià, l'Acadèmia ha incorporat una nova eina que connecta el DNV amb el Corpus Informatitzat del Valencià (Cival). Això permet que l'usuari quan realitza una cerca puga consultar quines referències escrites hi ha sobre eixa paraula des del segle XIII ençà. Per exemple, la primera referència que ix si es consulta la paraula 'estatut' és un fragment del Llibre d'establiments i ordenacions de la ciutat de València, datat l'any 1296, mentre que la més recent correspon a l'obra editada enguany Refermem el reconeixement al valencià, de Jesús Leonardo Giménez, col·laborador d'aquest diari.

dimarts, 1 d’octubre del 2019

FICCIONS.CAT

Ja està en marxa la 12a edició del concurs literari Ficcions

Ficcions torna a posar-se en marxa. A partir de l’1 d’octubre, tots els estudiants interessats de segon cicle d’ESO, Batxillerat i CFGM de Catalunya, Illes Balears i País Valencià poden registrar-se i participar en la 12a edició del concurs literari Ficcions. Els estudiants tindran temps per registrar-se fins al 8 de febrer i hauran de crear una història de tres capítols. La participació pot ser individual o en grups de fins a tres persones. L'any passat vam aplegar a més de 3.800 estudiants, una xifra rècord en l’històric del certamen. Us atreviu a superar-la aquest any?


Fomenta l'escriptura en català i guanya un iPhone o una Play Station!


Aquest és el calendari de la 12a edició:





Recordeu que ens podeu seguir al Facebook, al Twitter i a Instagram per assabentar-vos de les darreres novetats del concurs!!

 
 

REPÀS DIACRÍTICS- VOCALS OBERTES TANCADES- GRAFIES S SORDA SONORA

Nous accents diacrítics



Vídeo per a explicar els contextos on sol aparéixer la e oberta i la o oberta en valencià per als  estudiants de la JQCV

https://www.youtube.com/watch?v=RYx0ARGCtTg



Un parell de vídeos de la Universitat politècnica de València sobre les grafies de la s sonora i sorda nivell C2

https://www.youtube.com/watch?v=JGYTUm5efy0&index=4&t=0s&list=PL6kQim6ljTJuNbiAYcwH4x8ssiK1xzNnF

https://www.youtube.com/watch?v=krBbuAR6kEw&index=4&list=PL6kQim6ljTJuNbiAYcwH4x8ssiK1xzNnF


CURS DE VALENCIÀ PUNT PER PUNT

CURS DE VALENCIÀ Diario Información i Universitat d'Alacant

NIVELL A2
https://comunidad.diarioinformacion.com/servicios/Promociones/promocion.jsp?pIdPromocion=1798

NIVELL B1
https://comunidad.diarioinformacion.com/servicios/Promociones/promocion.jsp?pIdPromocion=1876

NIVELL B2
https://comunidad.diarioinformacion.com/servicios/Promociones/promocion.jsp?pIdPromocion=1993

NIVELL C1
http://comunidad.diarioinformacion.com/servicios/Promociones/promocion.jsp?pIdPromocion=2058

NIVELL C2
http://comunidad.diarioinformacion.com/servicios/Promociones/promocion.jsp?pIdPromocion=2159

dimecres, 3 d’abril del 2019

No em pren així com al petit vailet. Ausiàs March.

No em pren així com al petit vailet
qui va cercant senyor qui festa el faça,
tenint-lo cald en lo temps de la glaça
e fresc, d'estiu, com la calor se met;
preant molt poc la valor del senyor
e concebent desalt de sa manera,
veent molt clar que té mala carrera
de canviar son estat en major.

¿Com se farà que visca sens dolor
tenint perdut lo bé que posseïa?
Clar e molt bé ho veu, si no ha follia,
que mai porà tenir estat millor.
Doncs, ¿què farà, puix altre bé no el resta,
sinó plorar lo bé del temps perdut?
Veent molt clar per si ser decebut,
mai trobarà qui el faça millor festa.

Jo són aquell qui en lo temps de tempesta,
quan les més gents festegen prop los focs
e pusc haver ab ells los propris jocs,
vaig sobre neu, descalç, ab nua testa,
servint senyor qui jamés fon vassall
ne el venc esment de fer mai homenatge,
en tot lleig fet hagué lo cor salvatge:
solament diu que bon guardó no em fall.

Plena de seny, lleigs desigs de mi tall:
herbes no es fan males en mon ribatge.
Sia entès com dins en mon coratge
los pensaments no em devallen avall.


Poemes musicats

Si com lo taur se'n va fuit pel desert. Ausiàs March.

Si com lo taur se'n va fuit pel desert
quan és sobrat per son semblant qui el força,
ne torna mai fins ha cobrada força
per destruir aquell qui l'ha desert,
tot enaixí em convé llunyar de vós,
car vostre gest mon esforç ha confús;
no tornaré fins del tot haja fus
la gran paor qui em tol ser delitós.

dijous, 28 de març del 2019

Presoner- JORDI DE SANT JORDI

Desert d'amics, de béns e de senyor,
en estrany lloc i en estranya contrada,
lluny de tot bé, fart d'enuig e tristor,
ma voluntat e pensa caitivada,
me trob del tot en mal poder sotmès,
no veig algú que de mé s'haja cura,
e soi guardats enclòs, ferrats e pres,
de què en fau grat a ma trista ventura.

Eu hai vist temps que no em plasia res,
ara em content de ço qui fai tristura,
e los grillons lleugers ara preu més
que en lo passat la bella brodadura.
Fortuna vei que ha mostrat son voler
sus mé, volent que en tal punt vengut sia;
però no em cur, pus han fait mon dever
ab tots los bons que em trob en companyia.

Car pren conhort de com sui presoner
per mon senyor, servint tant com podia,
d'armes sobrat e per major poder,
no per defaut gens de cavalleria.
E prenc conhort quan no puc conquerir
haver en res sens que treball no senta,
mas d'altra part cuid de tristor morir
com vei que el món del revers se contenta.

Tots aquests mals no em són res de sofrir
en esguard d'u qui el cor me destenta
e em fai tot jorn d'esperança partir:
com no vei res que ens avanç d'una espenta
en acunçar nostre deslliurament,
e més que vei ço que ens demana Sforça
que no sofir algú raonament,
de què llangueix ma virtut e ma força.

Per què no sai ni vei res al present
que em puixa dar en valor d'una escorça,
mes Déu tot sol, de qui prenc fundament
e de qui fiu, i-z ab qui mon cor s'esforça;
e d'altra part del bon rei liberal,
qui em socorrec per gentilesa granda,
li qui ens ha mès del tot en aquest mal,
que ell me'n traurà, car soi jus sa comanda.


 Tornada

Reis virtuós, mon senyor natural,
tots al present no us fem altra demanda,
mas que us record que vostra sang reial
mai defallí al qui fos de sa banda.


Jordi de Sant Jordi

dijous, 14 de març del 2019

Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March - complet - Amics d'Els Clàssics

Vídeo complet de la lectura dramatitzada al Teatre Romea: Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March, amb Elies Barberà, Pep Cortés i Joan Peris. Per gaudir de la poesia d'Ausiàs March com mai.

Ausiàs March: su vida, su obra, su tiempo, José María Micó.

Ciclo de conferencias Ausiàs March: su vida, su obra, su tiempo 27 febrero y 1 marzo 2018.
José María Micó, catedrático de Literatura Española de la Universidad Pompeu Fabra, analizará la figura de Ausiàs March (c. 1397-Valencia, 1459), poeta responsable de la ruptura con la lengua de la tradición provenzal que era el occitano.
Admirado e imitado por los poetas españoles del Renacimiento, Ausiàs March cuestionó los modelos cortesanos y la retórica de su tiempo elaborando una voz personal, unas veces compleja y conceptuosa y otras adoptando un tono confesional, que anticipaba una visión humanista e individualizada para la expresión poética. Proveniente de una familia de la pequeña nobleza, después de una biografía propia de un caballero medieval con episodios en la corte de Alfonso V el Magnánimo, campañas militares y expediciones marítimas, se retiró a Gandía para dedicarse a sus posesiones y a la poesía, llegando a componer ciento veintiocho poemas. La temática de su obra se divide habitualmente en cantos de amor, cantos morales y cantos de muerte, y predomina el tratamiento del amor puro y espiritual. Entre sus composiciones destaca por su singularidad el Canto espiritual, en palabras del conferenciante: “obra maestra de la poesía penitencial, pieza deshilvanada y compulsiva como otras del autor y como corresponde a un perplejo que pide ayuda a Dios porque no está muy seguro de su devoción”. El catedrático de Literatura Española José María Micó aborda la obra poética de Ausiàs March, que es analizada como el retrato de un hombre que "confiesa sus angustias y nos expone sus dolores, pero no en términos de simple sinceridad biográfica sino de consciente autenticidad expresiva". El ponente lee y comenta una selección de poemas y fragmentos del escritor valenciano que ilustran el estilo de March –unas veces complejo y conceptuoso, otras incómodamente explícito–, plagado de elipsis y anacolutos, y que a menudo se adorna con efectivas comparaciones tomadas de la vida cotidiana, alejándose conscientemente del modelo de la lírica trovadoresca. 

Documental sobre Ausiàs March. RTVV.

Documental sobre Ausiàs March. RTVV. Biblioteca d’Autor Ausiàs March. Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.
 

Ausiàs March Cor d'acer, de carn i de fusta (2009) Complet

Documental realitzat per Canal 9 en 2009. 550 aniversari de la mort d'Ausiàs March.

 

dimarts, 12 de març del 2019

Dia de la poesia catalana a internet: 17 de març

Des de l'any 2011, el 17 de març fem una crida a emplenar la xarxa de versos catalans: celebrem el Dia de la poesia catalana a internet, una iniciativa col·laborativa que vol fer visible a la xarxa la qualitat i la vitalitat de la poesia en català, i mostrar com n'és de valorada i estimada per les seves lectores i lectors.

Com participar-hi

  • A Twitter utilitzarem l'etiqueta #poesiacatalana.

  • A Instagram també utilitzarem l'etiqueta #poesiacatalana.

  • A Facebook el punt de trobada serà el mur de l'esdeveniment.

  • A la blogosfera podem publicar una entrada sobre poesia catalana al blog i escampar-la a través d’alguna de les altres xarxes. Si ens n’informeu a lletra@uoc.edu, en farem difusió des dels nostres perfils.

Us convidem a compartir poesia en el format que més us agradi: text, àudio, foto o vídeo. Sigueu creatius i genereu els vostres propis continguts, o bé ajudeu a difondre aquells que més us agradin i que ja es trobin a la xarxa. Si opteu per aquesta segona opció, aquí teniu algunes propostes d’espais que us poden donar bones idees:



Recursos sobre poesia catalana a la xarxa














21 de març. Dia mundial de la poesia

Consulteu aquí les diferents maneres de participar en els actes del Dia mundial de la poesia, dins i fora de les xarxes socials.

 MÈTRICA I VERSIFICACIÓ

http://www.xtec.cat/~aribas4/literatura/metrica.htm

http://www.xtec.cat/~malons22/trobadors/metrica.htm

http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/literatura/poesia/paraules/pantalla4.htm

POESIA.CAT

diumenge, 27 de gener del 2019

Sant Vicent Ferrer i el Compromís de Casp: el destí d'un regne en mans d'un predicador

Sant Vicent Ferrer i el Compromís de Casp: el destí d'un regne en mans d'un predicador: En 1409 havia mort Martí el Jove a Sicília. Un any després, en una cel·la del convent de Valldonzella jeia Martí l'Humà. El darrer monarca del casal de Barcelona finava el 31 de maig de 1410.

dissabte, 12 de gener del 2019

VERBS I PERÍFRASIS VERBALS

Ací teniu el solucionari de les activitats de verbs i perífrasis verbals de les pàgines 88-97.

https://drive.google.com/open?id=0B-KapBTtiDAuZXlfbzNiSE90djhDb1l1bFdZTEVaSmxvdG5R


Els verbs
Dins de la morfologia, sense dubte el verb mereix un tractament especial. Ací tens una breu teoria sobre el verb, la conjugació regular (temps a temps), els 12 verbs irregulars més usats (13, si incloem l’auxiliar “haver”) i altres 20 verbs irregulars que es consideren models per a la conjugació d’altres.

Una família acudeix al cinema. Conta la mateixa història amb un temps distint cada vegada. Arxius 1 al 15 assistim.


https://drive.google.com/open?id=1Iw1P8gw_Nh5KpWn51M3FKw0hTS6SnlkY

dimecres, 9 de gener del 2019

LES CENDRES DEL CAVALLER + JOANOT

Aquest trimestre llegirem "Les cendres del cavaller"i assistirem a la representació teatral de "Joanot".

PREMI DE NOVEL·LA CIUTAT D'ALZIRA
Les cendres del cavaller

Joanot Martorell és vell i sap que la mort l’assetja. Ho ha perdut tot: diners, amics, prestigi… La seua situació miserable l’obliga a empenyorar el Tirant lo Blanc i a escriure una llarga carta a Martí Joan de Galba, en la qual li prega que preserve la seua joia més valuosa, conscient que el món dels cavallers està condemnat a la desaparició.
Les cendres del cavaller, XV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, narra en primera persona la vida, tan intensa i apassionant com dissortada, de Joanot Martorell: la lluita per conquerir Nàpols al costat d’Alfons el Magnànim, les intrigues viscudes com a conseller del príncep de Viana o les relacions amb el seu cunyat, Ausiàs March. La primera biografia novel·lada de Joanot Martorell descobreix al gran públic l’autor fonamental del segle d’or de la nostra literatura.

diumenge, 6 de gener del 2019

PRIVACITAT DEL BLOG

Actualment aquest blog encara és públic, pròximament passarà a convertir-se en privat. Serà d'ús exclusiu dels autors, per tant feu-vos un compte de Google on conste el vostre nom i el grup. Envieu-me un missatge a jperucho.iesmisteri@gmail.com i rebreu una invitació per ser-ne autors.

En aquest blog podreu fer aportacions, comentaris -sempre moderats- i serà l'eina de comunicació principal entre nosaltres i on penjaré activitats i solucionaris.

També us demanaré aviat que us feu un blog com aquest on aneu deixant tots els vostres treballs, redaccions, presentacions, pensaments i comentaris sobre l'assignatura i les classes. Podreu  restringir-ne la privacitat, clar i també serà un apartat important de l'avaluació futura.

dijous, 3 de gener del 2019

Benvinguda i planificació del segon trimestre.

Benvinguts a aquesta eina de comunicació per tenir clar com enfocarem el segon trimestre. Us recorde tot seguit algunes coses que convé tenir en compte:

- Començarem el nou any amb la correcció de l'apartat dels verbs. Recordeu 20% nota a l'examen.

- Continuarem amb les exposicions orals individuals o per parelles sobre el tema de grups i cançons en valencià (tema lliure). Recordeu que també val un 10% de la nota i avaluarem tant la presentació, la relació text i imatge com també l'oralitat: preparació, fluïdesa, correcció... Tindreu uns 5-10 minuts per fer la vostra exposició.

- Seguirem amb les lectures, recordeu que l'obligatòria és "Les cendres del cavaller" 10% de la nota. Podreu fer altres lectures, que incrementaran fins un punt la nota final, recomanades "L'atles furtiu" i "Tirant lo Blanc: Episodis amorosos". Si teniu altres lectures abans heu de parlar amb mi.

- Recordeu que per pujar nota també podeu participar al concurs que organitza FICCIONS.CAT 0'25 per capítol publicat, abans heu d'enviar-me'l per correu electrònic a jperucho.iesmisteri@gmail.com.

- Solament farem una prova escrita aquesta avaluació i amb el mateix esquema que les dues primeres, 50% pràctica (ortografia, gramàtica-verbs i Comentari de Text) i 50% teòrica (definicions breus 2 punts, preguntes a desenvolupar 3 punts).

- Haureu d'entregar 1 o 2 Comentaris de Text 10% nota, sobre els autors que treballarem a classe.

- Els temes que veurem aquest segon trimestre són els corresponents als temes 16,17 i 19 del llibre de text. La matèria la treballarem de la següent manera, dividirem el contingut en diversos apartats i individualment o per parelles fareu una exposició del tema que us toque. Avaluarem els mateixos aspectes tractats en  la primera exposició oral que heu fet i després completaré, si cal, qualsevol cosa que haja quedat més fluixa. Alguns de vosaltres fareu temes repetits, els farem de manera correlativa i els compararem, preneu com a punt de referència les pàgines del llibre de text i  busqueu informació a la xarxa. La resta de companys haurà de prendre apunts dels temes tractats i estudiar-los, podreu també compartir la informació i estudiar-la per a l'examen. Els temes amb les pàgines corresponents són els següents:

1. LA PROSA MORAL I RELIGIOSA. LA PREDICACIÓ ORAL I ESCRITA I LA CRISI DEL S.XIV. P. 216.
2. SANT VICENT FERRER. P. 217.
3. FRANCESC EIXIMENIS. P. 218-219.
4. ANSELM TURMEDA. P. 219.
5. L'HUMANISME. P. 232.
6. BERNAT METGE, CANCELLERIA REIAL, OBRA. P. 233-234.
7. BERNAT METGE, LO SOMNI. P. 234-235.
8. NOVEL·LA CAVALLERESCA - LLIBRES DE CAVALLERIA, MODELS LITERARIS. P. 250-251
9. CURIAL E GUELFA. P. 251-252.
10. JOANOT MARTORELL. P. 253
11. TIRANT LO BLANC. P. 254-255.

Ànims i a treballar!!!!